24V ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

24V ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Τι είναι ένα φωτοβολταϊκό ηλιακό πάνελ;

Το φωτοβολταϊκό ηλιακό πάνελ είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που μετατρέπει το ηλιακό φως σε ηλεκτρική ενέργεια. Τα πάνελ είναι κατασκευασμένα από ένα υλικό που ονομάζεται πυρίτιο που έχει υποστεί επεξεργασία για να το μετατρέψει σε εκατομμύρια μικρά ηλιακά κύτταρα. Οι κυψέλες τοποθετούνται σε σειρά, έτσι ώστε η τάση εξόδου να είναι υψηλότερη από αυτή που εισάγεται στη μονάδα. Έχουν σχεδιαστεί για να τοποθετούνται στην οροφή ενός σπιτιού όπου θα δέχονται το φως του ήλιου. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία φώτων, συσκευών και άλλων συσκευών μέσα στο σπίτι σας.

Πώς λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά ηλιακά πάνελ;

Ο ήλιος λάμπει στην επιφάνεια των φωτοβολταϊκών στοιχείων. Η τάση των στοιχείων αυξάνεται όσο αυξάνεται η θερμοκρασία τους. Ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο έχει ένα ηλεκτρικό πεδίο που εκτείνεται παράλληλα με την επιφάνεια του ηλιακού στοιχείου και τα ηλεκτρόνια μπορούν να διασχίσουν αυτό το πεδίο μόνο προς μία κατεύθυνση. Σε μια ζεστή μέρα, η ποσότητα του ρεύματος που ρέει μέσα από την κυψέλη είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι σε μια δροσερή μέρα, επειδή υπάρχουν περισσότερα ηλεκτρόνια διαθέσιμα για ροή. Ένας ανθεκτικός στη θερμότητα ημιαγωγός στο στοιχείο, όπως το πυρίτιο, απορροφά την ενέργεια αυτού του ρεύματος για να κινήσει ένα κύκλωμα που δημιουργεί ένα ηλεκτρικό πεδίο. Τα ηλεκτρόνια ρέουν μονόδρομα σε αυτό το νέο πεδίο και παράγουν ισχύ στη διαδικασία.

Μιλώντας για Αυτόνομα Φωτοβολταικά Συστήματα αναφερόμαστε σε εκείνα που δεν είναι συνδεδεμένα στο ηλεκτρικό δίκτυο. Έτσι τα φωτοβολταικά αυτά προσφέρουν οικονομικές και πρακτικές λύσεις για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, σε περιοχές όπου η πρόσβαση στο δίκτυο δεν είναι εφικτή.

Η αποθηκευμένη ηλιακή ενέργεια  περνά στον μετατροπέα τάσης όπου μετατρέπεται σε οικιακό ρεύμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Γι αυτό η εγκατάσταση των αυτόνομων φωτοβολταικών χρειάζεται λεπτομερή σχεδιασμό και απαιτεί λεπτομερή ανάλυση των μεταβλητών εισόδου του συστήματος (μέση ακτινοβολία, ισοδύναμες ώρες φωτός, προσανατολισμός, κλίση, σκίαση) και των μεταβλητών εξόδου (φορτία, χρόνος χρήσης, αυτονομία) για την βέλτιστη απόδοσή τους.

24V ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ, τιμές, προσφορές, αγορά, κόστος
24V ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ, τιμές, προσφορές, αγορά, κόστος

24V ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Τα φωτοβολταικά αυτής της κατηγορίας αποτελούνται από πάνελ με 24 V με έξοδο ισχύος που κυμμαίνεται από 250 και 400+ watt το κάθε ένα. Τα 24V φωτοβολταϊκά πάνελ 24V είναι ιδανικά για αυτόνομα συστήματα και για εκείνους που ενδιαφέρονται για την κατάργηση της ΔΕΗ.

Τα μονοκρυσταλλικά ή πολυκρυσταλλικά πάνελ 24V κατασκευάζονται από 72 κυψέλες πυριτίου και παράγουν τηντάση για φόρτιση μπαταριών 24V. Άλλα πάνελ έχουν 60 μόνο κυψέλες αλλά δεν παράγουν αρκετή τάση, ειδικά το καλοκαίρι λόγω της ζέστης πέφτει η τάση που παράγουν τα φωτοβολταϊκά. Έτσι αρκετοί μη γνωρίζοντας αυτή τη λεπτομέρεια αγοράζουν σε χαμηλές τιμές ακατάλληλα πάνελ (όπως 250W-280W) που δεν φορτίζουν πλήρως της μπαταρίες με αποτέλεσμα την μειωμένη διάρκεια ζωής των μπαταριών. Μόνο στην περίπτωση χρήσης ρυθμιστών φόρτισης τεχνολογίας MPPT γίνεται σωστή χρήση πάνελ με 60 κυψέλες σε αυτόνομα 12V 24V ή 48 Volt.

Συμπερασματικά

Αυτόνομα Φωτοβολταικά Συστήματα μπορούμε να  βρούμε σε :

  • Εξοχικές ή μόνιμες κατοικίες
  • Τροχόσπιτα, τροχοβίλες,
  • Καντίνες
  • Σκάφη αναψυχής (ιστιοπλοϊκά, cruisers, μικρά επιβατικά)
  • Εφαρμογές σήμανσης (π.χ. φάροι, διαφημιστικές πινακίδες, κοκ.)
  • Τηλεπικοινωνιακοί σταθμοί
  • Αντλιοστάσια
  • Κοκ.

Στο eshops.gr θα ανακαλύψετε προϊόντα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα βρείτε εξαιρετικά αυτόνομα φωτοβολταϊκά πακέτα και μικρά φωτοβολταϊκά για να εξασφαλίσετε αυτονομία και οικονομία. Προτείνεται το αυτόνομο 24V Φ/Β Σύστημα Economy με μπαταρίες Semi traction για όλους όσους επιθυμούν αξιόπιστο αυτόνομο σε χαμηλή τιμή.