Φωτοβολταϊκα σε Στεγες

Φωτοβολταϊκά σε Στέγες

Τα φωτοβολταϊκά σε στέγες είναι από τα πιο αξιόπιστα και αποδοτικά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που υπάρχουν στην χώρα μας. Με την τοποθέτησή τους τα φωτοβολταϊκά σε στέγες μόνιμων κατοικιών και εξοχικών μπορούν και παρέχουν αυτονομία και μεγάλη οικονομία.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα εκμεταλλεύονται την άφθονη ηλιακή ενέργεια και με μια σύγχρονη τεχνολογία την μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει ένα μεγάλο μέρος των συσκευών σας. Οι αναζητήσεις στις μηχανές αναζήτησης δείχνουν πως πολλοί ψάχνουν για: φωτοβολταϊκά τιμές 10kw, φωτοβολταϊκά τιμές ΔΕΗ, φωτοβολταϊκό τιμές 5kw και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε στέγη.

φωτοβολταϊκά σε στέγες-πληροφορίεςΦωτοβολταϊκά σε Στέγες:Ανάλυση

Είναι καθοριστικής σημασίας λοιπόν να αναλύσουμε τις προϋποθέσεις αλλά και τα οφέλη από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες. Σήμερα τα οικιακά φωτοβολταϊκά αποτελούν την πιο δημοφιλή χρήση της ηλιακής τεχνολογίας. Και αυτό γιατί η εγκατάσταση τους έχει άμεσο αποτέλεσμα στην εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας σε αυτούς που θα τα εγκαταστήσουν. Αυτά του είδους τα φωτοβολταϊκά είναι τα λεγόμενα φωτοβολταϊκά σε στέγες τα οποία χωρίζονται σε τρείς μεγάλες κατηγορίες:

Φωτοβολταϊκά σε Στέγες: Φωτοβολταϊκά Αυτονομίας

Τα φωτοβολταϊκά αυτονομίας τοποθετούνται σε κτίρια τα οποία δεν έχουν πρόσβαση στο δίκτυο για διάφορους λόγους. Κάποιοι από αυτούς τους λόγους είναι είτε γιατί είναι απομακρυσμένα από το δίκτυο, είτε γιατί δεν έχουν τις απαιτούμενες άδειες. Ακόμα και η παραγωγή πράσινης ενέργειας είναι από μόνη της σημαντικός λόγος. Τα σύγχρονα φωτοβολταϊκά αυτονομίας μπορούν να εκμεταλλευτούν άριστα την ηλιακή ακτινοβολία και να την μετατρέψουν σε ηλεκτρική ενέργεια.

φωτοβολταϊκά σε στέγες-πληροφορίεςΤο μεγάλο τους πλεονεκτήματα είναι πως λειτουργούν χωρίς σύνδεση με το δίκτυο, παράγοντας ρεύμα από τον ήλιο. Στη συνέχεια αποθηκεύοντάς το σε μπαταρίες έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια για τις ανάγκες μας. Ειδικά σε περιόδους έλλειψης ηλιοφάνειας, όπως συννεφιάς, νυχτερινές ώρες κ.α.

Φωτοβολταϊκά σε Στέγες: Φωτοβολταϊκά Αυτοπαραγωγής

Τα φωτοβολταϊκά αυτοπαραγωγής συνήθως μπερδεύουν τον καταναλωτή με την λέξη της αυτοπαραγωγής. Αυτά τα συστήματα δεν είναι τίποτα άλλο από διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά σε στέγες των οποίων η ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο αφαιρείται από την καταναλισκόμενη ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο ο καταναλωτής πληρώνει μόνο τη διαφορά της ενέργειας που έχει καταναλώσει από αυτήν που έχει παραχθεί.

Φωτοβολταϊκά σε Στέγες: Φωτοβολταϊκά με ταρίφα

To πρόγραμμα “φωτοβολταϊκά σε στέγες” το οποίο κάποτε έτρεχε στην χώρα μας συνέβαλε στην εγκατάσταση χιλιάδων φωτοβολταϊκών στον Ελλαδικό χώρο. Σπίτια που δεν ήταν μόνιμες κατοικίες και είχαν πρόσβαση στο δίκτυο μπορούσαν να εγκαταστήσουν ένα διασυνδεδεμένο φωτοβολταϊκό σύστημα με ταρίφα. Η πώληση της ενέργειας που παρήγαγαν είχε ικανοποιητική τιμή (0.12€/kWh) και το εισόδημα ήταν αφορολόγητο και εγγυημένο για 25 έτη.

φωτοβολταϊκά σε στέγες-πληροφορίεςΣήμερα όμως με το τιμολόγιο να έχει αλλάξει και με το εισόδημα να μην είναι αφορολόγητο το πρόγραμμα “φωτοβολταϊκά σε στέγες” έχει χάσει την παλιά του αίγλη. Η χρήση όμως των φωτοβολταϊκών συστημάτων πάντα θα αποτελεί την πιο οικονομική λύση για παραγωγή ενέργειας και την εξασφάλιση αυτονομίας.

Φωτοβολταϊκά σε Στέγες: Ερωτήσεις και Απαντήσεις

– ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ;

Θα πρέπει να είστε ιδιοκτήτης και το ακίνητο να έχει ήδη σύνδεση κατανάλωσης ρεύματος. Να μη βρίσκεται σε παραδοσιακό οικισμό και να μην ανήκει στην κατηγορία των διατηρητέων. Επιπρόσθετα εάν στο κτίριο δεν υπάρχει ηλιακός θερμοσίφωνας θα πρέπει να εγκατασταθεί. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα και αυτό γιατί βελτιώνεται η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.

– ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ;

-Ρωτήστε μας στο eshops.gr. Με μεγάλη εμπειρία στα φωτοβολταϊκά σε στέγες θα σας βοηθήσουμε να διαλέξετε το φωτοβολταϊκό που ταιριάζει στις ανάγκες σας.φωτοβολταϊκά πάνελ

– ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΣΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ;

-Στην ελληνική αγορά υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες φωτοβολταϊκών συστημάτων που χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες. H διαφορά τους εντοπίζεται στον βαθμό απόδοσης. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα για τα φωτοβολταϊκά.

– ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΩ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ;

-Η ισχύς μπορεί να είναι μέχρι 10 KW το μέγιστο. Ένα KW παράγει κατά μέσον όρο 1.300 κιλοβατώρες ετησίως. H μέση κατανάλωση ενός νοικοκυριού είναι 5.000 – 7.000 κιλοβατώρες ετησίως και κοστίζει 0,12 ευρώ η μία KW. Σε αυτήν την περίπτωση η κατανάλωση αντιστοιχεί σε ενέργεια 5-7 KW. Τέτοιου μεγέθους φωτοβολταϊκό συστήμα απαιτεί περίπου 100 τ. μ. ταράτσας, τα οποία θα πρέπει να είναι ασκίαστα.

– ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ;

Το κόστος μπορεί να περιοριστεί κάτω από τα 25.000 – 35.000 ευρώ (5 χιλιάδες ευρώ/κιλοβατώρα).  Με βάση την τιμή της παραγόμενης κιλοβατώρας, που έχει οριστεί στα 55 λεπτά, η απόσβεση υπολογίζεται σε περίπου πέντε έτη.

Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες δεν υπάρχει επιχορήγηση. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει επιλέξει  να επιδοτήσει την τιμή της παραγόμενης κιλοβατώρας και όχι την εγκατάσταση. Σκεφτείτε όμως πως η τιμή της παραγόμενης κιλοβατώρας (55 λεπτά)  είναι πολύ ευνοϊκή εάν συγκριθεί με την τιμή των 12 λεπτών που κοστίζει η οικιακή κιλοβατώρα.

–  ΑΦΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΩ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΕ ΣΤΕΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΩ, ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ;

-Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες δεν απαιτούνται άδειες, ούτε έναρξη εργασιών στην εφορία. Είναι όμως απαραίτητη μία αίτηση για προσφορά σύνδεσης στο στη ΔΕΗ της περιοχής σας η οποία είναι υποχρεωμένη να σας απαντήσει σε διάστημα 20 ημερών. Μην ξεχάσετε να υποβάλετε στην αρμόδια πολεοδομία  αίτηση για έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας την οποία και προσκομίζετε στη ΔΕΗ. Αμέσως μετά απευθύνεστε στη Διεύθυνση Εμπορίας της ΔΕΗ για να υπογράψετε σύμβαση πώλησης της παραγόμενης ενέργειας. Η αίτηση για την ενεργοποίηση της σύμβασης προς την ΔΕΗ είναι το τελευταίο βήμα.

–  ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ; ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ;

– Κατά την διάρκεια της εγκατάστασης θα τοποθετηθεί ένα νέο ρολόι με διπλό μετρητή για μέτρηση της παραγόμενης από τα φωτοβολταϊκά σε στέγες ενέργειας. Θα μετρείται επίσης η απορροφούμενη ενέργεια από τον μετατροπέα (inverter) αλλά και από τον τυχόν εξοπλισμό όπως κάμερα, συναγερμό κλπ. Το αντίτιμο πώλησης του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας στο Δίκτυο θα παρουσιάζεται σε πιστωτικό λογαριασμό της ΔΕΗ και θα εισπράττεται από τον κάτοχο του φωτοβολταϊκού συστήματος.

– ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ;

– Δικαίωμα ένταξη στο πρόγραμμα έχουν οι κύριοι οριζοντίων ιδιοκτησιών που εκπροσωπούνται από τον διαχειριστή μετά από συμφωνία του συνόλου των ιδιοκτητών. Δικαίωμα έχει και ένας από τους ιδιοκτήτες μετά από παραχώρηση χρήσης του κοινόχρηστου χώρου από τους υπολοίπους. Στην περίπτωση των πολυκατοικιών που κύριος του συστήματος είναι η διαχείριση, το σύστημα συνδέεται με τον κοινόχρηστο μετρητή της ΔΕΗ και τα έσοδα θα εισπράττονται από τον διαχειριστή και θα κατανέμονται ανάλογα στους συνιδιοκτήτες.

– ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΩ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΟΥ;

– Ναι. Τα φωτοβολταϊκά σε στέγες επιδοτούνται από το πρόγραμμα και σε αυτό μπορούν να ενταχθούν και νομικά πρόσωπα ή και επιτηδευματίες. Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις  αρκεί να έχουν στην κατοχή τους τον χώρο όπου θα εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά.

Εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα με το ηλιακό σας σύστημα, ελέγξτε πρώτα ότι όλα τα εξαρτήματα είναι καλά συνδεδεμένα και ότι δεν υπάρχει ζημιά. Εάν το πρόβλημα επιμένει, επικοινωνήστε με τον εγκαταστάτη ηλιακής ενέργειας ή έναν εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο για βοήθεια.

 

Φωτοβολταϊκα σε Στεγες - Photovoltaic-Energy-Greece,Φωτοβολταϊκά σε στέγες. Πως μπορούν να τοποθετηθούν, πόσο κοστίζουν, ποιες είναι οι διαφορές τους. Για φωτοβολταϊκά 10 kw, 5kw, τιμες,

Φωτοβολταϊκα σε Στεγες - Photovoltaic-Energy-Greece

Φωτοβολταϊκά σε στέγες. Πως μπορούν να τοποθετηθούν, πόσο κοστίζουν, ποιες είναι οι διαφορές τους. Για φωτοβολταϊκά 10 kw, 5kw, τιμες,