ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΒΑΘΙΑΣ ΕΚΦΟΡΤΙΣΗΣ

ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΒΑΘΙΑΣ ΕΚΦΟΡΤΙΣΗΣ

 

                 Στο άρθρο αυτό θα μιλήσουμε για τις μπαταρίες βαθειάς εκφόρτισης που συχνά ακούμε για τα φωτοβολταικά συστήματα.

Οι μπαταρίες των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι πολύ σημαντικές διότι χαρίζουν τη δυνατότητα της αυτόνομης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταικά. Ο κυρίαρχος ρόλος της μπαταρίας ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού είναι η αποθήκευση της ενέργειας και η λήψη της όταν χρησιμοποιείται. Η λειτουργία της μπαταρίας ενός φωτοβολταϊκού διακόπτεται από τον ελεγκτή φόρτισης ο οποίος ορίζει ποτέ θα διακοπεί η φόρτισή της (ώστε να αποτρέψει την υπερφόρτιση) κ.λπ.

Οι μπαταρίες βαθιά εκφόρτισης (Deep Cycle) είναι ειδικά σχεδιασμένες έτσι ώστε να αντέχουν στους συνεχείς και επαναλαμβανόμενους κύκλους της φόρτισης και της εκφόρτισης της μπαταρίας. Πρόκειται για μπαταρίες που είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η μη διάβρωσή τους. Έτσι οι διαχωριστές σε σχήμα φακέλου, σε συνδυασμό με τον υαλοβάμβακα παρέχουν χαμηλή αντίσταση και αποτρέπουν τη διαρροή της ενεργού ύλης.

ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΒΑΘΙΑΣ ΕΚΦΟΡΤΙΣΗΣ τιμές προσφορές, αγορά, κόστος
ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΒΑΘΙΑΣ ΕΚΦΟΡΤΙΣΗΣ τιμές προσφορές, αγορά, κόστος

Οι μπαταρίες διακρίνονται σε 2 βασικές κατηγορίες :

  • Οι μπαταρίες βαθίας εκφόρτισης
  • Οι μπαταρίες εκκίνησης.

Οι μπαταρίες βαθιών εκφόρτισης ή αλλιώς μπαταρίες φωτοβολταϊκών σε καθημερινή βάση αποθηκεύουν την ηλεκτρική ενέργεια. Οι μπαταρίες αυτές είναι κατάλληλες για αυτόνομα φωτοβολταϊκά και αυτό γιατί οι χοντρές πλάκες τους από μολύβδο αντέχουν στη διάβρωση.

Στην κατηγορία αυτή υπάρχουν 2 ακόμη υποκατηγορίες μπαταριών :

  • Ανοικτού Τύπου Μπαταρίες. Αποτελούνται από 2 πλάκες μολύβδου στις οποίες υπάρχει υγρό διάλυμα θεϊκού οξέος.
  • τύπου Κλειστού. Είτε τύπυ VRLA είτε με gel είτε τύπου AGM.

Η επιλογή της χωρητικότητας που έχει μια μπαταρία φωτοβολταϊκού είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της σχεδίασης. Διότι καθορίζει την αυτονομία του συστήματος (δηλαδή τις μέρες λειτουργίας με συγκεκριμένα φορτία χωρίς ηλιοφάνεια ή άνεμο) αλλά και τη διάρκεια ζωής των μπαταριών. Όση χωρητικότητα αντέχουν τόσο μικρότερο βάθος εκφόρτισης έχουν και εν συνεχεία περισσότεροι κύκλοι φόρτισης-εκφόρτισης.

Συμπερασματικά

Οι μπαταρίες βαθιάς κυκλοφορίας έχει λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, αλλά μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη παροχή ενέργειας. Οι μπαταρίες βαθιάς κυκλοφορίας έχουν πιο παχές πλάκες έτσι έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν σε αρκετούς κύκλους εκκένωσης.

Στις μπαταρίες αυτές θα πρέπει ο σχεδιαστής του συστήματος να λάβει σοβαρά υπόψη τις τιμές φόρτισης αλλά και τις τιμές αποκοπής της εκφόρτωσης. Καθώς οι τιμές αυτές κυμαίνονται ανά τύπο μπαταρίας και ανά φίρμα.

 

Τέλος, σημαντική είναι η συντήρηση μιας μπαταρίας για την απόλυτη διάρκεια ζωής της.

  • Η μπαταρία πρέπει να καθαρίζεται με τη χρήση σόδας ψησίματος και νερού. μερικές κουταλιές της σούπας σε μια πίντα με νερό.
  • Οι καλωδιακές συνδέσεις πρέπει να καθαρίζονται και να σφίγγονται καθώς τα προβλήματα της μπαταρίας προκαλούνται συχνά από βρώμικες και χαλαρές συνδέσεις.
  • Μια λειτουργική μπαταρία πρέπει να ελέγχει τη στάση του υγρού. Χρησιμοποιείτε μόνο νερό άνευ ορυκτών. αποσταγμένο είναι το καλύτερο, καθώς όλες οι ακαθαρσίες έχουν αφαιρεθεί και δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να μολύνει τα κύτταρα σας.
  • Μη γεμίζετε υπερβολικά τα στοιχεία της μπαταρίας, ειδικά σε ζεστό καιρό, επειδή η φυσική επέκταση του υγρού σε καιρικές συνθήκες μπορεί να ωθήσει τους ηλεκτρολύτες από την μπαταρία.

Στο eshops.gr θα ανακαλύψετε όλες τις μπαταρίες των φωτοβολταικών συστημάτων και θα ανακαλύψετε αρκετές μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης.