Οικονομική Θέρμανση – Αντλίες Θερμότητας

Για οικονομική θέρμανση που σέβεται το περιβάλλον αλλά και τις ανάγκες σας, επιλέξτε αντλίες θερμότητας!

Εύκολα, απλά και οικονομικά.

Εξοικονόμηση έως και 80%.

Ελάχιστες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Επωφεληθείτε από τη θερμότητα της γης και του αέρα με μια αντλία θερμότητας.

Οι αντλίες θερμότητας αέρα-νερού και γεωθερμίας είναι ενεργειακά αποδοτικές, οικονομικές στην λειτουργία τους και φιλικές προς το περιβάλλον.

Οι αντλίες θερμότητας είναι έως και 4 φορές μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης.

Εύκολη εγκατάσταση & 100% συμβατότητα με σώματα καλοριφέρ και ενδοδαπέδια θέρμανση

Το μέλλον είναι στις αντλίες θερμότητος. Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης είναι πλέον στα πλαίσια  σχεδον του κόστους της συμβατικής θερμανσής ενώ η εξοικονόμηση χρημάτων που επιτυγχάνεται με τα συστήματα αυτά είναι της τάξεως έως και 80% και αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρογια άμεση αγορά κια εγκατάσταση.

Τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Η διαφορά ενός συστήματος τύπου αντλίας θερμότητας, είτε χρησιμοποιεί τη θερμοκρασία του αέρα (αντλία αέρα/νερού) είτε τους εδάφους (γεωθερμική αντλία) για να μεταφέρει τη θερμότητα,  είναι πως λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά και εξοικονομεί περισσότερη ενέργεια. Πληρώνετε μόνο ένα μικρό ποσό ρεύματος, αλλά πρόκειται για μία επένδυση που αποδίδει.

Και αυτό διότι οι αντλίες θερμότητοςχαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό απόδοσης (COP), ο οποίος για τις αντλίες αέρα-νερού κυμαίνεται από 2,5 έως 3 ενώ στην περίπτωση των γεωθερμικών αντλιών (νερού – νερού) μπορεί να φτάσει και το 5.

Αυτό σημαίνει ότι μία αντλία αέρα – νερού με COP=3, για κάθε kWh ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει, αποδίδει 3 kWh θερμικής ενέργειας. Ειδικά εάν το σύστημα λειτουργεί αρκετές ώρες με το νυχτερινό τιμολόγιο το κόστος πέφτει σημαντικά, ενώ μεγάλη εξοικονόμηση μπορούμε να επιτύχουμε στην περίπτωση που η αντλία συνδυαστεί με ενδοδαπέδια θέρμανση αντί για σώματα καλοριφέρ.

Για να δούμε όμως στην πράξη τι εξοικονόμηση μπορούμε να έχουμε εάν χρησιμοποιήσουμε μία αντλία θερμότητας αέρα – νερού για τη θέρμανσή μας, αξίζει να κάνουμε μία σύγκριση με το πετρέλαιο, για ένα σπίτι πχ 100 τ.μ με ετήσιες ανάγκες θέρμανσης 7.000 kWh.

Για να πάρει το συγκεκριμένο σπίτι τις 7.000 kWh θερμικής ενέργειας, απαιτούνται περίπου 945 λίτρα πετρελαίου, τα οποία θεωρώντας μία μέση φετινή τιμή στα 1,3 ευρώ, έχουν κόστος περίπου 1.229 ευρώ.

Στην περίπτωση της αντλίας θερμότητας τώρα, εάν θεωρήσουμε συντελεστή απόδοσης ίσο με 3, οι 7.000 kWh θερμικής ενέργειας απαιτούν την κατανάλωση 2.333 περίπου kWh ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες θεωρώντας μέσο κόστος 0,18 ευρώ/kWh (πρόκειται για μία ενδεικτική τιμή για το ρεύμα καθώς αυτή επηρεάζεται από παράγοντες όπως πχ αν χρησιμοποιούμε νυχτερινό τιμολόγιο κάποιες ώρες ή από το σε ποια κλίμακα κατανάλωσης ανήκουμε), έχουν συνολικό κόστος 490 ευρώ.

Το κόστος για μία μέση αντλία θερμότητας κυμαίνεται από3.500 ευρώ έως 5.500 ευρώ, δηλ. πρόκειται για ένα σύστημα σε παραπλήσια επίπεδα κόστους με τα  παραδοσιακά συστήματα πετρελαίου, φυσικού αερίου όσο και από τα νέα σχετικά συστήματα όπως αυτά που καίνε πέλλετ. Ωστόσο, βάσει του παραπάνω παραδείγματος μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει ότι η απόσβεση του αρχικού κόστους γίνεται πολύ γρήγορα. Ειδικά εάν πρόκειται για νέα κατοικία, οι άνθρωποι του χώρου εκτιμούν ότι η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας είναι η πλέον συμφέρουσα λύση.

2.    Ποια είναι η πραγματική απόδοση της αντλίας;

Η απόδοση υπολογίζεται με το συντελεστή απόδοσης (COP). Για παράδειγμα, συντελεστής COP 3, σημαίνει ότι για κάθε μία κιλοβατώρα (kWh) ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται, παράγονται 3 θερμικές kWh. Πολλές φορές όμως, πολύ βολικά αναφέρεται το COP που ισχύει σε συγκεκριμένες συνθήκες που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την δική σου πραγματικότητα.

Για παράδειγμα η πιο συνήθης περίπτωση είναι να αναφέρεται το COP σε συνθήκες 7/35 °C, δηλαδή, λαμβάνεται ως δεδομένο ότι:

α) η εξωτερική θερμοκρασία είναι 7 °C (τι γίνεται όμως αν η μέση θερμοκρασία το χειμώνα είναι πιο χαμηλή στην περιοχή που μένεις;)

β) η εσωτερική είναι 35°C (σε αυτή την περίπτωση όμως η θερμοκρασία δεν αρκεί για να ζεστάνει τα υπάρχοντα σώματα που χρειάζονται θερμοκρασία νερού 80°C, οπότε μάλλον χρειάζεσαι έξυπνα σώματα ή fan coils, δηλαδή, μεγαλύτερο κόστος επένδυσης).

Σε κάθε περίπτωση, εσύ πρέπει να ζητήσεις να μάθεις ποιο είναι το σωστό COP της αντλίας για τις θερμοκρασίες (εξωτερική/εσωτερική) που σε ενδιαφέρουν. Έτσι θα μπορέσεις να υπολογίσεις καλύτερα το πραγματικό κόστος λειτουργίας.

3.    Πόσο παραπάνω θα πληρώνω στον λογαριασμό της ΔΕΗ;

Μην ξεχνάς ότι η (σημαντική) αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας ανεβάζει την κλίμακα στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ένα διαμέρισμα που χρησιμοποιεί μία αντλία θερμότητας μπορεί να δει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να διπλασιάζεται. Όταν επομένως συγκρίνεις τα κόστη λειτουργίας ανά τεχνολογία, είναι πιο συνετό να υπολογίσεις την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για την αντλία θερμότητας με τιμή kWh γύρω στα 0,20 € και όχι με 0,15 €, όπως πιθανόν να σε συμβουλεύσουν.

Δες εδώ τις εκτιμήσεις από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για το ύψος των λογαριασμών με βάση τις κιλοβατώρες που καταναλώνουν τα νοικοκυριά ανά 4μηνο.

Μην ξεχνάς ότι η επιλογή που θα κάνεις για το σύστημα θέρμανσης θα σε συντροφεύει για τα επόμενα πολλά χρόνια (δεκαετίες). Μην περιμένεις ότι θα μειωθεί το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον. Μάλλον το αντίθετο…

4. Μπορώ να λάβω χρηματοδότηση από το «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»;

Ναι, εφόσον ανήκεις στις κατηγορίες πολιτών που δικαιούνται να κάνουν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (δες εδώ για περισσότερες πληροφορίες). Ωστόσο, ο δρόμος για το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Το Πρόγραμμα είναι κακοσχεδιασμένο, υπερβολικά γραφειοκρατικό και δίνει υπερεξουσίες στις τράπεζες (οι οποίες πολλές φορές αρνούνται να χορηγήσουν δάνεια ή επιδοτήσεις σε πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα, ενάντια στις ρητές διατάξεις του ίδιου του προγράμματος που στοχεύει ακριβώς σε αυτούς τους πολίτες. Επίσης, μπορεί να σου αρνηθούν την επιδότηση που δικαιούσαι αν δεν επιθυμείς να πάρεις παράλληλα και δάνειο, κάτι εντελώς παράλογο). Ενημερώσου καλά στην επίσημη ιστοσελίδα και αν ανήκεις στους δικαιούχους διεκδίκησε την ομαλή συνεργασία των τραπεζών.

+1. Βάλε φωτοβολταϊκό

Αν τοποθετήσεις ΑΘ, εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο – εφόσον μπορείς – να συνδυάσεις ένα φ/β σύστημα για να παράγεις εσύ την ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλώνει η ΑΘ. Ο νέος νόμος που σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ θα ευνοεί την αυτοπαραγωγή (δηλαδή παραγωγή ενέργειας κυρίως για ιδιοκατανάλωση) από μικρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), δηλαδή φ/β και μικρές ανεμογεννήτριες. Ο συνδυασμός αντλιών θερμότητας με μικρές εφαρμογές ΑΠΕ για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο πιο αποδοτικός, οικονομικός και περιβαλλοντικά σωστός τρόπος για να καλύψεις τις ανάγκες σου για θέρμανση.

Give a Reply